Het onderzoeksplan

Om mijn onderzoek gestructureerd te laten verlopen, heb ik een onderzoeksplan opgesteld. In dit plan is terug te vinden wat en waarom er zal ondernomen worden om het leerrendement voor wereldoriëntatie bij taalzwakke leerlingen te verhogen.

Na heel wat opzoekwerk stuitte ik op ‘taalgericht lesgeven’. Door middel van woordenschatroutines, grafische modellen en werkvormen heb ik de lessen wereldoriëntatie taalgericht gemaakt.

Om het taalgericht lesgeven zo goed mogelijk af te stemmen op de klas heb ik gebruik gemaakt van volgende manieren:
-Observeren
-Het testen van de taalvaardigheid
-Het afnemen van een enquête

 

Observeren
Tijdens de observatie heb ik gelet op volgende aspecten: het gebruik van materialen, de gebruikte werkvormen, de reacties en betrokkenheid van de leerlingen en de manier(en) waarop taal werd gebruikt in de lessen.

 

Het testen van de taalvaardigheid
Om de woordenschatkennis van de leerlingen vast te stellen, heb ik een schriftelijke test afgenomen. Ik heb de test twee keer afgenomen: één keer voor de start van het w.o. thema, één keer na de start van het w.o. thema. Op die manier kon ik vaststellen of de leerlingen al dan niet geëvalueerd waren door het taalgericht lesgeven. Naast een schriftelijke test, heb ik ook een mondelinge test afgenomen. Deze test was gekoppeld aan een spreekbeurt. Het was de bedoeling dat de leerlingen tijdens hun spreekbeurt 5 geleerde woorden konden gebruiken.

 

Het afnemen van een enquête
Om mijn onderzoek goed uit te voeren, wou ik informatie uit zoveel mogelijk invalshoeken gebruiken. Daarom heb ik een enquête afgenomen bij andere leerkrachten over 'wereldoriëntatie voor taalzwakke leerlingen'.


Maak een gratis website Webnode